Edukacija za proizvođače visokostablašica, aronije i lješnjaka

U Udruženja BOSPER Tuzla nedavno je održan edukativni seminar za proizvođače voća sa težištem na one koji su podigli zasade jabuke, kruške, šljive, oraha, lješnjaka i aronije u okviru projekta “Razvoj ruralne ekonomije sa fokusom na poljoprivrednu proizvodnju na području grada Tuzla”  koji implementira Udruženje BOSPER.

Teme seminara su se odnosile na podizanje i održavanje zasada jabuke, kruške i šljive, tehnologiju proizvodnje aronije i uzgoj lješnjaka.

Na seminaru su prezentirana osnovna načela Integralne proizvodnje voća, koja podrazumjeva tehnologiju uzgoja i održavanja voćnjaka u godinama eksploatacije,  a sve u cilju intenziviranja proizvodnje voća, postizanja viših prinosa i manje upotrebe pesticida u proizvodnji.

Tokom seminara učesnicima je data prilika da postavljaju pitanja vezana za proizvodnju voća, sve s ciljem podsticanja razmjene iskustava među učesnicima edukacije.

Učesnicima su podijeljeni  hand out -i prezentacija, a na kraju seminara je ostavljena  mogućnost da kontaktiraju agronome BOSPER-a kada im budu potrebni stručni savjet ili konsultacija u toku bavljenja vlastitom proizvodnjom.

Cilj ovog projekta je doprinjeti povećanju kapaciteta za razvoj održive poljoprivredne proizvodnje na  području grada Tuzle u funkciji povećanja proizvodnje hrane, te stvaranje novih prihoda.

Projekat većinski finansira Grad Tuzla, a djelimično i Udruženje BOSPER.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*