Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres (C), predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci (L) i Nikos Anastasiadis, lider južnog dijela Kipra na pauzi današnje konferencije o pitanju Kipra koja se održava u Ženevi ( Anadolu Agency - Mustafa Yalçın )

Guterres u Ženevi: Umjesto brzog, tražimo dugoročno i održivo rješenje za Kipar

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres, na pauzi današnje konferencije o pitanju Kipra koja se održava u Ženevi, izjavio je kako je cilj da se umjesto brzog, za Kipar pronađe dugoročno i održivo rješenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Guterres je na pauzi konferencije odgovarao na pitanja novinara, te kazao kako je na konferenciji o Kipru predstavljen veliki broj prijedloga. Poručio je kako je neophodno napraviti korake kada je u pitanju tema “sigurnost i garancije”.

“Želimo da umjesto jednog brzog, dođemo do dugoročnog i održivog rješenja”, rekao je Gutteres.

Historijskoj konferenciji prisustvuju Mustafa Akinci, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar, Nikos Anastasiadis, lider južnog dijela Kipra, te u ime zemalja garantera turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i njegove kolege iz Grčke Nikos Kotzias i Velike Britanije Boris Johnson.

Evropsku uniju (EU) koja na konferenciji ima status ”specijalnog posmatrača” predstavljaju predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.
Glavna tema konferencije je jedna od šest osnovnih tačaka kiparskog pitanja ”sigurnost i garancije”.

Međunarodna konferencija može imati ključnu ulogu u određivanju sudbine otoka čiji se lideri već treći put u Švicarskoj sastaju u tri mjeseca.

Kiparsko pitanje sastoji se od šest osnovnih tačaka: ekonomija, Evropska unija (EU), imovina, raspodjela nadležnosti i administracije, teritorijalno uređenje te sigurnost i garanciji.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*