Srbija najavila mjere reciprociteta prema Francuskoj

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović  izjavila je danas, posle sednice Vlade, da Srbija traži hitno izručenje nekadašnjeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i da će se prema Francuskoj odnositi onako kako se ona odnosi prema Srbiji, javlja Anadolu Agency.

Kuburović je kazala da se nada da će Francuska u što kraćem roku izručiti Haradinaja.

Ona je dodala da nije moguće pozivati se na to što je Ramuš Haradinaja oslobođen pred Haškim tribunalom, jer se tamo teretio za zločine u septembru 1998. godine, dok ga Srbija tereti za zločine u junu 1999. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas da Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja i zahteva za njegovo izručenje.

Dačić je novinarima u Vojnom muzeju rekao da Srbija smatra da EU ima neke principe, među kojima je i kažnjavanje ratnih zločina.

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2004. zbog sumnje da je 1998. i 1999. počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Haradinaj je 2012. oslobođen svih optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Haradinaj je juče pušten da odluku o izručenju Srbiji čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje Francuske.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*