Ulične mačke u turskoj Antaliji više neće biti bez skloništa. Općina Muratpaša u Antaliji postavila je minijaturne dvospratne kućice za mačke koje nemaju vlasnike i koje su do sada bile bez stalnog mjesta za boravak ( Muratpaşa Belediyesi - Anadolu Agency )

U Antaliji montirane kućice za mačke s ulice

Ulične mačke u turskoj Antaliji više neće biti bez skloništa.

Općina Muratpaša u Antaliji postavila je minijaturne dvospratne kućice za mačke koje nemaju vlasnike i koje su do sada bile bez stalnog mjesta za boravak, piše Anadolu Agency (AA).

Naime, 18 kućica za mačke je postavljeno u parkovima u spomenutoj općini i one će sada biti njihov dom.

Kako su naveli iz općine, Uprava parka općine Muratpaša i Uprava za veterinarstvo u posljednje dvije godine rade na projektu u sklopu kojeg su napravili 33 kućice za mačke.

Samo prošle godine je montirano 18 dvospratnih kućica koje imaju krov, prozore i vrata. Za hranu i vodu u kućicama brinu se građani i ljubitelji životinja.

Međutim, tu su i općinske ekipe na terenu koje obilaze kućice i popunjavaju zalihe hrane i vode, ukoliko je potrebno.

Irem Filiz Dalkilic jedna je od ljubitelja životinja koja je uključena u ovaj projekat. Kako je kazala, posebno u zimskom periodu mačkama je potrebno mjesto gdje će se skloniti, a gdje imaju obezbijeđenu hranu i vodu.
Umit Uysal, načelnik općine Muratpaša rekao je da su oni općina koja je za ulične životinje priredila i festival. Istakao je da je cilj bio da na ovom projektu rade zajednički sa građanima te su iz tog razloga kućice i postavili u parkove. Na ovaj način, kazao je Uysal, zajednički rade na očuvanju okoline i zdravlja zajednice.

Na sličnim projektima rade i kada su u pitanju ulični psi.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*