Potvrđena optužnica za organizirani kriminal grupa iz Zavidovića i Banovića

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Tuzla je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nisveta Numanovića (37), Elvedina Numanovića (30), Suvada Karanovića (35), Selmira Huskića (25), Elvedina Karahasanovića (39), s područja Općine Zavidovići, te Seniba Avdića (19) i Avde Smajlovića (50) s područja Općine Banovići, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa većim brojem teških krađa počinjenih na području Tuzlanskog kantona.

Postoji osnovana sumnja da su braća Numanović organizirali grupu kojoj su pripadali i pomenuti, a koja je u 11 općina Tuzlanskog kantona u periodu od oktobra 2013. do januara 2014. godine počinila 37 teških krađa. Prilikom činjenja ovih krivičnih djela provaljivali su u garaže i dvorišta i krali automobile, pomoću kojih su kasnije odlazili na različite lokacije i provaljivali u prostorije poslovnih objekata firmi, u kuće, garaže, benzinske pumpe, vikendice, trgovine, kioske, štale i druge pomoćne objekte te otuđivali uglavnom različitu visokotarifnu robu, alate i mašine, tehničku robu, stoku i gorivo. Procjenjeno je da su činjenjem ovih krivičnih djela sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 100.000 KM. Ukradenu robu i predmete su prodavali ili zadržavali za vlastite potrebe.

Podsjećamo, u koordiniranoj akciji policije iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, urađenoj u saradnji sa ovim Tužilaštvom i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, u januaru 2014. godine su izvršeni pretresi objekata koje su ova lica koristila na području Zavidovića i Banovića. Tom prilikom ove osobe su lišene slobode, te je pronađena određena količina ukradenih predmeta.

(Odjel za odnose s javnošću Tužilaštva TK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*