O srpskom vozu i Kosovu izvijestili i svjetski mediji, Vučić poručio, nismo poslali tenk, želimo mir

Gotovo svi značajniji svjetski mediji prenijeli su vijest o najnovijim tenzijama između Srbije i Kosova, nakon što je srpski voz iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu.

Jučer je iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, gdje živi većina kosovskih Srba, nakon 18 godina prvi put krenuo voz, koji ipak nije stigao na odredište. Voz je bio za Srbiju simbolično uređen. Unutrašnjost voza je bila oslikana ikonama pravoslavnog manastira s Kosova, a sa vanjske strane voza je na brojnim svjetskim jezicima bilo ispisano “Kosovo je Srbija”.

Zvaničnici Kosova su to shvatili kao provokaciju odlučno najavivši da neće dozvoliti prelazak voza preko državne granice, na prijelazu Jarinje.

U međuvrmenu se pojavila informacija da je dio pruge miniran, nakon čega je premijer Srbije Aleksandar Vučić naredio da se voz zaustavi u Raškoj.

Kosovski premijer Isa Mustafi povodom ovog slučaja kontaktirao je čelne ljude Evropske unije, ali i američke zvaničnike, poričivši da Kosovo neće dozvoliti ulazak srpskog voza na Kosovo.

Ipak, Vučić je kazao da zvaničnici Kosova pretjeruju, te da Srbija samo želi mir.

“Želimo mir, zato smo i zaustavili voz na granici, nismo poslali tenk”, poručio je Vučić.

Voz koji je jučer pošao iz Beograd za Kosovsku Mitrovicu vratio se rano jutros oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati, prenosi Blic. U 11 sati najavljena sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, kojom će predsjedavati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*