Ambasada SAD u BiH pojasnila razlog sankcija Dodiku

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska od danas se nalazi na ”crnoj list” Sjedinjenih Američkih Država, potvrđeno je večeras iz State Departmenta.

Informacija je, podsjećamo, danas objavljena u medijima, ali tek večeras je zvanično potvrđena, između ostalog i iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Maureen Cormack kazala je da je Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora, u konsultaciji sa State Departmentom, zvanično definisao status i uveo sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu sa Izvršnom uredbom (E.0.) 13304 koju je 2003. potpisao tadašnji američki predsjednik George W. Bush.

“Ta odredba odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika”.

Više informacija o Balkanskom programu sankcija koji uključuje blokiranje imovine osoba koje predstavljaju prijetnju međunarodnim stabilizacijskim naporima na Zapadnom Balkanu može se pronaći na internet stranici Ministarstva trezora.

(N1)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*