Predstavnički dom PSBiH: O problemu naplate RTV takse

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dnevni red današnje sjednice u Sarajevu uvrstio je i zahtjev poslanika Mirsada Mešića da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH razmatra po hitnom postupku.

Izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH bilo bi omogućeno produženje naplate RTV takse putem telekom operatera do 31. decembra ove godine.

Zahtjev poslanika Mirsada Mešića da se Prijedlog ovog zakona razmatra po hitnom postupku uvršten je naknadno, odlukom Kolegija Doma.

Takođe, Predstavnički dom danas bi trebalo da razmotri i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi čiji je predlagač Damir Arnaut.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o upravi, uvode se sankcije za odgovorne osobe u organima uprave ukoliko odbiju postupiti po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovaranje na pitanja poslanika i delegata, a uzimajući u obzir da je značajan broj organa uprave BiH za svoj rad direktno odgovoran upravo Parlamentu BiH.

Kazne su propisane u iznosu od 150 do 500 KM.

Zakon već propisuje sankcije za nepostupanje po zahtjevima određenih kategorija fizičkih i pravnih lica, kao što su ombudsmen, stranke, postupanje kod prijema zaposlenika u radni odnos i vođenje evidencije o izvršenom inspekcijskom nadzoru.

Predstavnički dom danas će razmatrati i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Upravljanje grantovima u institucijama BiH”. U izvještaju se navodi da institucije ne vrše analize i evaluacije dodijeljenih grantova s ciljem dobijanja povratnih informacija o postignutim rezultatima i ciljevima.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH”. Ocijenjeno je da se postupkom pripreme budžeta institucija BiH ne postiže željeni pritisak na efikasnost i efektivnost budžetskih izdataka.

Poslanici će također razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*