SARAJEVO, BiH - 18. januar 2017. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je danas na konferenciji za medije da smatra da se situacija u BiH, u bezbjednosnom smislu, drastično komplikuje ( Anadolu Agency - Mustafa Öztürk )

Mektić pozvao državno Tužilaštvo da sasluša one koji na proljeće najavljuju rat u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić poručio je danas da smatra da se situacija u BiH, u bezbjednosnom smislu, drastično komplikuje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sve više se pominje ratno-huškačka retorika i ratne opcije. Na ovoj konferenciji želim da poručim tim osobama da politika rata ovdje neće proći. Pozivam sve narode u BiH da odbace takvu retoriku, opciju. Mi smo, nažalost, imali tu tragediju da smo skoro prošli kroz takve strahote”, pojasnio je Mektić.

Osvrnuo se na izjave Dževada Galijaševića i Atifa Dudakovića o tome da se na proljeće na ovim prostorima sprema rat.

“Dževad Galijašević kaže da se na proljeće očekuje rat, da se očekuje ratni napad. Šta znači ta poruka? Je li ta poruka znači da spremamo djecu, starce, nejake da bježe iz ove države? Je li to znači da idemo da kopamo bunkere, utvrđenja, da spremamo položaje? U ime koga i kome on šalje takvu poruku? Neće bit rat. Druga stvar je Atif Dudaković koji je poslao poruku, posebno mladim ljudima da kupuju alfa uniforme i opremu, da nabave šatore i vreće za spavanje. O kakvom ratu on govori?”, kazao je Mektić.

Pitao je da li je to poruka Galijaševića i Dudakovića mladim ljudima da bježe iz BiH.

“Pozivam Tužilaštvo BiH, ovdje postoji osoba imenom i prezimenom koja najavljuje rat na proljeće, da ga mora pod hitno saslušati ili dati naredbu SIPA-i da ga sasluša i da se utvrdi kako zna da će rat na proljeće, ko će koga napasti u tom ratu. Ovdje vam neće proći ta ratna politika. Ne odlučujete vi o tome. Ta nacionalistička retorika o kojoj se govori ovdje neće da prođe”, istakao je Mektić.

Za sutra je, kako je kazao, zakazao sastanak sa komandanticom NATO-a u BiH sa kojom će razgovarati da se ovdje pod svaku cijenu mora očuvati mir.

Mektić je, govoreći o Galijaševiću, kazao da on potkopava odnose između Srbije i BiH te da ima dokaze da se to koordinira iz kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika, putem Pere Simića.

Sve se to radi, rekao je, kako premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić ne bi bio kandidat za predsjednika Srbije jer podržavaju Vuka Jeremića.

Prema Mektićevim riječima, do priče o ratu se dolazi samo zato jer Tužilaštvo BiH nije blagovremeno reagovalo te poduzimalo određene mjere prema osobama koje su te stavove polako iznosile i prenosile.

Odgovarajući na pitanje o tome da je SDS nezadovoljan njegovim radom u Vijeću ministara BiH ministar sigurnosti je kazao da stranka ima pravo da analizira rad svih ministara koji se nalaze u Vijeću ministara BiH.

“O nezadovoljstvu, to je želja pojedinaca. Nema od te priče ništa”, poručio je Mektić.

Govorio je i o saradnji obavještajnih službi BiH i Srbije kazavši da oni jako dobro sarađuju.

“Imamo povjerenje jedni u druge, sastajemo se i prije dva-tri dana došlo je do sastanka direktora Obavještajno-bezbjednosne sgencije BiH, direktora srbijanske BIA-e i na tom sastanku nije bilo priče ni o kakvim nesporazumima, podrivanju jedne ili druge strane”, pojasnio je Mektić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o stavljanju Milorada Dodika na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ministar sigurnosti je rekao da nije sretan, ne likuje i ne podržava da se uvode bilo kakve sankcije na ovakav način prema bilo kojem zvaničniku u RS-u.

“Kada je u pitanju Dodik ja pitam: Gdje je kraj ovom sunovratu, kompletnom u kojem se mi nalazimo, u koji nas on vodi? Šta je rezultat te politike koja se vodi na takav način? Najveću štetu iz svega toga trpi srpski narod, a onda i svi građani u RS-u i BiH”, pojasnio je Mektić.

Podsjetio je na izjave Dodika iz 2005. godine pitavši kako će “nas on sa crne liste voditi u evropske integracije.”

(Anadolu Agency)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*