Vijeće ministara BiH: IDDEEA da riješi problem s pasoškim knjižicama, papin “Ford” ustupljen Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Vijeće ministara BiH očekuje od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da hitno poduzme aktivnosti radi prevazilaženja trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica za građane BiH u skladu s važećim zakonskim rješenjima, o čemu će informirati Vijeće ministara BiH, zaključeno je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno, IDDEEA će, zaključeno je, hitno pokrenuti proceduru postupka javne nabavke pasoških knjižica, uz napomenu da je neophodno angažirati posebne stručne osobe iz oblasti javnih nabavki i pridržavati se uvaženih navoda iz rješenja Ureda za razmatranje žalbi.

Zadužena je IDDEEA da pravovremeno informira Vijeće ministara BiH o stanju implementacije postupka javne nabavke za izbor dobavljača pasoških knjižica.

Vijeće ministara BiH donijelo je ove zaključke nakon što je upoznato s Informacijom IDDEEA-e u kojoj su nabrojani uzroci problema u snabdijevanju pasoškim knjižicama nakon 21. marta ove godine, kada ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem firmom “Muehlbauer”.

Vijeće ministara BiH informirano je da je Ured za razmatranje žalbi u dva navrata zaustavio postupak nabavke putnih isprava te da postojeći propisi ne dozvoljavaju stvaranje zaliha pasoških knjižica. Prema Informaciji IDDEEA-e, izmjenama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, stupit će nasnagu 18. januara ove godine, čime se otklanjaju primjedbe iz rješenja Ureda za razmatranje žalbi i omogućava konkurentnost u ovom postupku.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je dopunu Odluke o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini na kojima se mogu izdavati vize.

Donošenjem Odluke, Međunarodni granični prijelaz “Doljani” uvrštava se među granične prijelaze na kojima se mogu izdavati vize. Ubuduće će se vize izdavati na 16 međunarodnih graničnih prijelaza, što uključuje sve međunarodne aerodrome u BiH, kao i većinu najfrekventnijih kopnenih graničnih prijelaza sasusjednim zemljama.

Bosna i Hercegovina je, donošenjem odgovarajućih propisa i određivanjem međunarodnih graničnih prijelaza na kojima se mogu izdavati vize, te puštanjem u rad aplikacije za elektronsko izdavanje viza koja je u funkciji od početka 2005. godine, značajno smanjila broj izdatih viza na granici, što je u skladu s preporukama Evropske komisije. Na ovaj način su stvoreni i uvjeti za efikasniju kontrolu prelaska državne granice.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o upravi uz sugestije na sjednici, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnom postupku.

Izmjenama i dopunama Zakona se omogućava kvalitetnija primjena ovog zakona te osigurava dosljedna primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama.

Dopunama Zakona omogućava se Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar kod Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, između ostalog, osigurava se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandati imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o prijenosu vlasništva nad osnovnim sredstvom, kojom Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prenosi vlasništvo nad motornim vozilom “Ford Focus” na Vrhbosanski nadbiskupski ordinarijat.

Riječ je o putničkom vozilu u kojem se vozio papa Franjo prilikom posjete Sarajevu, a s obzirom na to da je proizvedeno 2005. godine, njegova vrijednost za Nadbiskupiju nije materijalna, već isključivo duhovna.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o provedbi donacije opreme za spašavanje na vodi po projektu formiranja, opremanja i obučavanja Zajedničke regionalne jedinice za odgovor u katastrofama u slučaju poplava putem inicijative za prevenciju i pripravnost za katastrofe Jugoistočne Evrope.

Ministarstvo sigurnosti će, u saradnji s nadležnim organima civilne zaštite FBiH i Republike Srpske, osigurati adekvatno korištenje i održavanje opreme, kao i učešće timova u planiranim obukama u okviru projekta.

Preporučeno je entitetskim vladama da, putem nadležnih organa za civilnu zaštitu, intenziviraju aktivnosti na formiranju specijaliziranih snaga civilne zaštite i njihovom uključenju u mješovitu specijaliziranu jedinicu za zaštitu i spašavanje na nivou Bosne i Hercegovine u skladu s Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH.

Nakon što je BiH u prošloj godini dobila opremu za dva tima za spašavanje, vrijednu 61.397,41 KM, u 2017. godini planirane su obuke i treninzi ovih timova koje čine po 9 pripadnika za spašavanje na vodi Republičke uprave civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite. Nakon završetka obuka planirana je i zajednička terenska vježba, čime će ovaj projekt biti završen.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na rješenje Ministarstva sigurnosti o imenovanju članova Radne grupe i podgrupa za izradu procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini. Radna grupa će sačiniti i Vijeću ministara BiH do 15. aprila 2017. godine dostaviti procjenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u BiH, a do 10. oktobra 2017. godine Akcioni plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za period 2018. – 2022. godine.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*