Rezultati projekta ”Dan ljubaznosti u saobraćaju”: Veći procenat nesavjesnih vozača

 

U okviru projekta ”Dan ljubaznosti u saobraćaju” postavljen je bilbord na fasadu škole koji bi poticao vozače na veću ljubaznost  u saobraćaju. Projekat je realizirala JU Mješovita srednja saobraćajnu a škola Tuzla, a pod pokroviteljstvom Udruženja “Interaktivne otvorene škole” MIOS –Tuzla. Partner u projektu je bio MUP TK, te 8 osnovnih škola sa područja grada Tuzle.

Naime, učenici škole su u sklopu projekta vršili evidentiranje na 15 pješačkih prelaza koji nisu uređeni svjetlosnom signalizacijom, kao i na 5 raskrsnica na kojima se u isto vrijeme na semaforima upale zelena svjetla za regulaciju kretanja pješaka i vozača.

Nakon analize stanja došlo se do rezultata da je 58 % nesavjesnih vozača dok je tek 42% onih koji savjesno postupaju na pješačkim prelazima, tj. svojim zaustavljanjem omoguće prelazak pješaka kao što su po članu 52. i članu 111. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH dužni da urade. Najteže stanje u ovom pogledu zabilježeno je na pješačkim prelazima pored Hemijske škole i Medrese gdje je broj savjesnih vozača i ispod 20%.

Za 2015. i 2016. god. je vidljivo da je došlo do povećanja savjesnih vozača za 14% u dijelu odnosa prema pješacima.

Promatranje je vršeno u povodu Svjetskog dana žrtava u saobraćaju, a uzorak promatranja u trajanju od jednog sata iznosio je 5.926 vozila. Generalni cilj projekta je povećanje broja savjesnih vozača u gradu Tuzli.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*