Interna istraga u OSA-i zbog “curenja” tajnog dokumenta

Nije bilo prisluškivanja zvaničnika i građana Srbije, a ni Bosne i Hercegovine. I zvanično je potvrđeno nakon što su članovi nadležne parlamentarne komisije imali uvid u tajni dokument predmeta “Ušće” na sastanku sa rukovodstvom Obavještajne agencije Bosne i Hercegovine.

“Ušće” postoji. Tajni dokument Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA/OBA) Bosne i Hercegovine je autentičan. Utvrđeno je da “Dubinski prodor – Ušće” postoji, a šta u njemu stoji novinarima nije saopšteno zbog povjerljivosti spisa. Vidjeli su ga članovi Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA-e. Ono što nije istina je, a ranije je odjeknulo regionom nakon pojavljivanja dokumenta u javnosti, da su prisluškivani zvaničnici Srbije. Nije bilo prisluškivanja – zvaničnika, ni građana Srbije, a ni Bosne i Hercegovine – uvjeravaju članovi nadležne komisije.

“Dokument koji smo imali u posjedu je originalan, takav postoji u OBA-i i imamo dakle uvidom u dokumentaciju da nije bilo prisluškivanja građana ni u Bosni i Hercegovini ni izvan Bosne i Hercegovine. Malo je tu bilo spina, malo ovog, malo onog”, kazao je Nikola Špirić, predsjedavjući nadležne komisije.

“Vidjeli smo mi svi taj dokument, nema tamo, vjerujte mi na riječ, ofanzivnih obavještajnih prema Srbiji i drugim ino faktorim. Radi se o uobičajenom poslu naše obavještajne službe koja čak ne sadrži nikakva imena i prezimena”, dodao je Fahrudin Radončić, član nadležne komisije.

Tajni dokument nije smio izaći iz službe. Ko je i zbog čega to učinio, prekršio Zakon o zaštiti tajnih podataka ili druge zakone i propise, pokazaće interna istraga Agencije. Zna se da je riječ o vrlo malom broju zaposlenih. O svemu će naknadno raspravljati i nadležna komisija.

“Siguran sam da ovo ima i krivičnih obilježja najmanje tri zakona i da će se i Tužilaštvo BiH moći odrediti naspram onih koji su na bilo koji učestvovali u ‘curenju’ informacija iz naše Obavještajne službe što svakako može ugroziti sigurnost u BiH”, napomenuo je Sadik Ahmetović, član nadležne komisije.

Potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske ranije je ustvrdio da je 16. decembra 2016. dobio pošiljku sa oznakom tajno. Ona je upozoravala na zloupotrebe u OBA-i. Tražio je odgovore ko vodi tajne obavještajne ratove i da li se bavi akcijama protiv Srbije. Isto tvrdi i danas.

“Sa druge strane da izrazim svoje veliko zadovoljstvo jer ja sam ovaj dokument i uputio nadležnim institucijama, pa i Komsiji koja ga je razmatrala danas sa OBA-om, da sam ih napokon natjerao da rade svoj posao. Oni koji imaju najveću moguću platu, njihov je posao da kontrolišu obavještajne službe, a ne da obavještajne službe upravljaju političkim procesima i da kontrolišu njih”, poručio je Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS-a.

Na njegov nastup pojedini članovi komisije gledaju kao na politički spin.

“Gospodin Stevandić ukoliko bude ovako kao što smo mi danas imali informacije imaće problema sa nekim drugim, ne sa komisijom”, kazao je Darko Babalj, član nadležne komisije.

Izlazak tajnog dokumenta iz službe – šta god na njemu pisalo – predmet je istrage, ali ujedno upozorenje na potencijalnu opasnost ‘propusnosti’ unutar obavještajnih krugova.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*