El Chapo izručen SAD

Meksički narko-bos Hoakin ” El Chapo” Guzmán izručen je SAD u četvrtak po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela, a u petak bi trebalo da se pojavi na sudu u NewYorku.

Meksičko Ministarstvo za spoljne poslove saopštilo je da je Guzmán predat američkim vlastima, a dva visoka američka zvaničnika su to potvrdila.

Američka Uprava za borbu protiv narkotika preuzela je Guzmána u Ciudad Juárezu u meksičkoj državi Chihuahua, preko puta meksičkog grada El Paso, a zatim je ukrcan u avion koji je poletio za NewYork oko 17.30 po lokalnom vremenu.

Vođa kartela Sinaloa uhapšen je prije godinu dana, pošto je drugi put pobjegao iz zatvora s maksimalnim obezbjeđenjem kroz tunel iskopan do njegove ćelije.

SAD su pokušavale da izvedu Guzmána pred američki sud od kada je prvi put optužen početkom 1990-ih godina. Prijeti mu moguća doživotna zatvorska kazna po optužnicama podignutim u više američkih gradova, uključujući NewYork, San Diego, Chicago i Miami.

Moćni narko kartel Sinaloa, kojim je Guzmán rukovodio, krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportuje metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*