Zvizdić: Nakon posjete Beogradu očekujemo bolje odnose sa Srbijom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak u ponedjeljak će otputovati u zvaničnu posjetu Srbiji. Zvizdić, koji će se u Beogradu sastati sa premijerom Srbije Aleksandom Vučićem, izjavio je kako se nada da će ova posjeta imati pozitivan uticaj na odnose Srbije i BiH.

Zvizdić je za Fenu rekao da sa Vučićem ima jako dobre, konstruktivne prijateljske odnose bazirane na razumijevanju, potpunom respektu i poštivanju međusobnih stavova.

“Saglasni smo da takvi procesi i saradnja treba da budu bazirani na nekoliko osnovnih postulata. To su suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno pravni subjektivitet i BiH i Srbije, što od Vučića nikada nije bilo kakvim potezom ili retorikom dovedeno u pitanje. I naravno dalji dogovor o zajedničkim nastupima i projektima kojima se ne samo naše dvije zemlje, nego čitav zapadni Balkan mogu povezati koridorima transportne, energetske, ukupne privredne infrastrukture i omogućiti nam da ostvarimo naše ključne ciljeve. To su ubrzana dinamika evropskih integracija, ekonomski razvoj, zapošljavanje, ostanak mladih ljudi i konačno procesi pomirenja bazirani na istini”, naveo je Zvizdić.

Upitan da li očekuje da će nakon posjete premijeru Vučiću doći do relaksacije odnosa kako na liniji Sarajevo-Beograd, tako i unutar same BiH, Zvizdić je rekao da je sasvim siguran da će posjeta imati pozitivan rezultat.

“Srbija i BiH imaju zajednički cilj. To je članstvo u Evropskoj uniji. Put ka tom cilju znači provođenje brojnih reformskih mjera koje uređuju sisteme u Srbiji i BiH i koji unaprijed znače poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, vladavinu prava, nemiješanje u unutarnje stvari, poštivanje međusobnih odnosa. To su jako važne stvari”, naveo je Zvizdić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*