Obama dočekao Trumpa, Melanija iznenadila Michelle

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump počeo je inauguracionu ceremoniju, očekuje se da položi zakletvu i time zvanično preuzme funkciju predsjednika.

“Sve počinje danas. Vidimo se na zakletvi u 11:00. Pokret se nastavlja – rad počinje”, napisao je ranije na Tvvitteru.

Trump je inauguracione aktivnosti sa suprugom Melanijom počeo u crkvi Svetog Jovana koja se nalazi preko puta Bijele kuće. Crkvu su napustili oko 15.30 po našem vremenu.

Trump je u crkvi prisustvovao crkvenoj službi sa svojom porodicom, potpredsjednikom SAD Majkom Pensom i njegovom porodicom, članovima Kabineta i prijateljima, prenosi CNN. Potom se u Bijeloj kući sastao sa dosadašnjim predsjednikom Barackom Obamom i odlazećom prvom damom Michele Obamom sa kojima će zajedno krenuti ka Kapitolu na ceremoniju zakletve.

Barack i Michele Obama su Trumpove dočekali na ulazu u Bijelu kuću, a Melanija Trump je za Michel donijela poklon.  Novoizabrani i odlazeći predsjednik su se potom fotografisali sa svojim suprugama i ušli u Bijelu kuću.

Oko 16:30 sati po našem vremenu krenuće na Kapitol hil gdje će položiti zakletvu. Mediji su fotografisali odlazećeg predsjednika Baracka Obamu tokom nekoliko njegovih posljednjih trenutaka u Ovalnoj sobi Bijele kuće. Na izlasku, na pitanje novinarima koja mu je posljednja poruka građanima, rekao je: “Hvala vam”.

Trump i Pens će oko 18:00 položiti zakletvu, a svečanosti će prisustvovati njihove porodice, porodica Obama, članovi Kongresa i Vrhovnog suda SAD, kao i mnogobrojni građani.

Inače, Trump je u četvrtak uveče na pitanje šta će uraditi ako na njegovoj inauguraciji bude kiše, rekao: “Ljudi će vidjeti da mi je ovo prava kosa”.

(vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*