Prije 15 godina: BiH dobila 105 glasova za prijem u Vijeće Evrope

Na današnji dan 2002. godine na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) raspravljalo se, glasalo i izglasalo da BiH postane punopravni član Vijeća Evrope.

Tom prilikom većina predstavnika PSVE bila je saglasna da je “stanje u BiH loše, ali se može popraviti samo ako BiH bude primljena u Vijeće Evrope”, te je rezultat glasanja bio 105 “za” i jedan “protiv” prijema.

“To je bio preduvjet za konačni prijem BiH u Vijeće Evrope koji se desio 24. aprila. Od tada, Bosna i Hercegovina je dobila velika prava, ali i obaveze. Prije svega, naši parlamentarci su dobili pravo pokretanja inicijativa, učešća u izradi izvještaja i jednakog uticaja na sve ono sto se dešava u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope kao i parlamentarci drugih država članica”, izjavio je za Fenu član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović.

Također, od prijema BiH u Vijeće Evrope “ministar vanjskih poslova je dobio pravo učešća u radu Komiteta ministara, gdje smo dočekali i svoje predsjedavanje”.

BiH mnogo dobila članstvom u Vijeće Evrope
“BiH se pridružila i Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti. Naša zemlja je dobila pravo da ima sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava, a građani su dobili pravo da ostvare svoje pravo ako misle da su narušena njihova ljudska prava i mnogo drugih prava”, istakao je Magazinović.

S druge strane, ispunjavanjem obaveza prema Vijeću Evrope, Bosna i Hercegovina ostvarila je veliki napredak.

“Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evropa glasala o našem prijemu, u aprilu se izjasnio i Komitet ministara i tada smo zvanično primljeni”, dodao je Magazinović.

Važnost glasanja za prijem BiH u Vijeće Evrope, 22. januara 2002. godine, bila je, kako je istakao izvjestitelj Komiteta za politička pitanja Laszlo Surjan, u tome da se “Bosni i Hercegovini stavi doznanja da su integracije moguće i blizu”.

“Za mene je ovo današnje glasanje – 105 glasova “za” i jedan “protiv” posebno bitno u svjetlu implementacije odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti i niko poslije toga nema pravo da pristane na neevropska rješenja. Niko od političara u BiH, a još manje neko ko dolazi uime međunarodne zajednice”, rekao je nakon glasanja tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*