Jusko – Mihajlović: Za mjesec dana odluka o auto – putu Sarajevo-Beograd

BiH će u narednih 30 dana provesti potrebne konsultacije o trasi brze ceste ili autoceste koja bi povezala Beograd i Sarajevo, te o tome informirati Srbiju, najavljeno je tokom susreta  ministara komunikacija i prometa BiH  i Srbije Ismira Juska i  Zorane  Mihajlović u Beogradu.

Kako je istaknuto tokom današnjeg susreta ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska s ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović u Beogradu, gdje brojna bh. delegacija boravi u zvaničnoj posjeti na poziv premijera Aleksandra Vučića,  kada je u pitanju brza cesta ili autocesta koja bi povezala Beograd i Sarajevo, zaključeno je da postoji obostrana podrška inicijativi trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH

BiH  će u narednih 30 dana provesti potrebne konsultacije s nadležnim tijelima o pitanju trase, te o tome informirati Srbiju.
Tokom susreta bilo je riječi i o gradnji  zajedničkog graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Bratunac-Ljubovija.

Također je razgovarano i o pripremama za potpis sporazuma o korištenju i održavanju zajedničkih mostova, povećanju kontingenta dozvola za prijevoz tereta za treće zemlje, aktivnostima na potpisivanju sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, zajedničkom sastanku nadležnih inspektorata, aktivnostima na revitalizaciji željezničke pruge Sarajevo-Beograd, te reviziji sporazuma o željezničkim graničnim prijelazima.

Sa sastanka je poslana poruka da postoji obostran interes za što skoriju realizaciju ovih ciljeva te je naglašena potreba nastavka kontinuirane saradnje i održavanja sastanaka na  ovom nivou, na kojima će biti analizirana realizacija postojećih i plan novih aktivnosti na korist svih građana obje zemlje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*