SAD napuštaju UN?!

Republikanci u američkom Predstavničkom domu predložili su istupanje SAD-a iz Ujedinjenih naroda. Predlagači se nadaju da će predsjednik Tramp, nakon provedene zakonske procedure, potpisati povlačenje amerikanaca iz UN-a.

Rezolucija koju je predstavio Majk Rodžers pod nazivom “Vraćanje američkog suvereniteta” traži potpuno povlačenje SAD-a iz UN-a, izmještanje sjedišta ove organizacije iz Njujorka, kao i potpuni prekid učešća u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Rodžers i drugi istaknuti republikanci izrazili su ideju da novac američkih obveznika ne treba da ide u organizaciju koja ne promoviraju američke interese, posebno ne onu koja je protiv zajedničkih interesa Izraela i SAD-a.

Zakon predstavljen tiho, bez pompe!

Ovaj prijedlog zakona tiho je predstavljen 3. januara i proslijeđen je Odboru Predstavničkog doma za vanjsku politiku. U slučaju odobrenja, prijedlogu zakona biće potrebne dvije godine da stupi na snagu.

“Predsjednik će okončati članstva SAD-a u UN-u u bilo kom tijelu, specijaliziranoj agenciji, komisiji ili drugim tijelima formalno povezanim sa UN-om. Misija SAD-a u UN-u je zatvorena”, navodi se u rezoluciji broj 193.

Također, rezolucijom se “zabranjuje autorizacija sredstava za vojne ili mirovne misije u okviru UN-a.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*