Britanski vrhovni sud presudio: Parlament odlučuje o pokretanju Bregzita

Britanska vlada moraće da dobije podršku parlamenta za započinjanje formalnog procesa izlaska Britanije iz Evropske unije, presudio je danas Vrhovni sud.

Sudije Vrhovnog suda podržali su raniju sudsku odluku da parlament ima moć da se pozove na član 50 Lisabonskog ugovora.

Vlada je ranije tvrdila da može da koristi isključivo pravo koje datira iz srednjeg vijeka da započne proces napuštanja EU, ali je Visoki sud odlučio u novembru, da Vlada ne može djelovati samostalno, bez glasanja u parlamentu.

Sud je time odbacio argument Vlade da premijerka Tereza Mej može jednostavno da iskoristi izvršna ovlašćenja da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma i započne dvogodišnje razgovore o Bregzitu, prenijele su agencije.

Slučajevi Vrhovnog suda se gledaju kao najvažniji testovi ustavnosti, jer se bave centralnim pitanjem u britanskom zakonu – linijom diobe između moći parlamenta i izvršne moći.

Mej: Poštujemo odluku Vrhovnog suda, ali i volju britanskog naroda

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će poštovati odluku Vrhovnog suda da je za pokretanje procedure o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije potrebna saglasnost parlamenta, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dauning strit je saopštio da je britanski narod glasao za izlazak iz EU i da nikakva današnja odluka ne može to da promijeni.

“Poštujemo odluku Vrhovnog suda i uskoro ćemo ih obavijestiti o našim sljedećim koracima”, navodi se u saopštenju.

Ova presuda vezuje ruke britanskoj premijerki koja ne može da pokrene proceduru za napuštanje EU dok ne dobije saglasnost parlamenta.

Kako navodi BBC, očekuje se da će poslanici o Bregzitu glasati prije 31. marta, za kada je britanska Vlada najavila pokretanje procedure.

Premijerka Velike Britanije obavezala se da do kraja marta započne sa procesom napuštanja, za koji se očekuje da će trajati oko dvije godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*