Dogovoren mehanizam nadzora poštivanja primirja u Siriji

Delegacije Turske, Rusije i Irana danas su u Astani dogovorile trilateralni mehanizam nadzora implementacije i kršenja primirja koje je u Siriji dogovoreno 30. decembra prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu Kazahstana danas je počeo drugi dan sastanka o Siriji koji je organiziran inicijativom Turske, Rusije i Irana, a neimenovani izvor AA javlja kako su upravo delegacije, te tri zemlje postigle dogovor o uspostavi zajedničkog mehanizma za implementaciju prekida sukoba u Siriji.

Taj trilateralni mehanizam bi trebao imati zadatak da na terenu prati situaciju i implementira dogovoreno primirje. Očekuje se da Turska iskoristi svoj uticaj na sirijsku opoziciju, a Rusija i Iran na snage odane sirijskom režimu i da na taj način registriraju sva kršenja primirja i blagovremeno na to upozore odgovorne strane.

Trilateralni dogovor o nadzoru primirja u Siriji bi se trebao naći i u zajedničkoj izjavi koju će objaviti učesnici po završetku sastanka u Astani.

Glavna tema sastanka u Astani na kojem učestvuju delegacije sirijske opozicije i režima je jačanje dogovorenog primirja koje je 30. decembra postignuto uz posredstvo i garancije Turske i Rusije.

Uporedo sa sastankom u Astani, snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su i jučer i sinoć nastavile vršiti napade na području regija koje u Damasku, Derai, Hami, Halepu i Latakiji kontrolira opozicije, što je protivno ranijem dogovoru o primirju.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*