Na vanrednoj sjednici Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi se danas izjasniti o prijedlogu zakona o radu FBiH koji je ranije usvojila Vlada FBiH, a kojem su se usprotivili sindikati okupljeni oko Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH. (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı)

Dom naroda PFBiH: Glavna tačka Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju

U Sarajevu će danas biti nastavljena 16. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu su, između ostalog Prijedlozi zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i o energijskoj efikasnosti. Po njenom završetku biće održana i nova, 17. redovna sjednica.

U nastavku ranije započete, 16 sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH delegati bi trebalo da razmotre Nacrt zakona o turizmu, Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu i Nacrt zakona o boravišnoj taksi FBiH.

Predložena je i odluka o imenovanju Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH te utvrđivanje liste prijedloga za imenovanje članova Regulatorne komisije za energiju u Federaciji.

U najavljenom dnevnom redu nove, 17. sjednice, pred delegatima će se naći, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji BiH, Prijedlog zakona o osiguranju i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim opštinama.

Dom naroda Parlamenta FBiH danas bi trebalo da se izjasni o, u Predstavničkom domu sinoć usvojenim, amandmanima Vlade Federacije na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Autocesta na Koridoru 5c“, kao i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor 5c.

U nacrtu je predložen federalni zakon o štrajku, a biće razmatrane i odluke o utvrđivanju programa statističkih istraživanja od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2020. godina.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*