Na današnji dan Škorpioni likvidirali šestoricu Srebreničana

Šestorica Srebreničana u Godinskim barama kod Trnova, ubijeni su na današnji dan prije tačno 19. godina. Likvidirali su ih pripadnici zloglasnih Škorpiona koje je predvodio Slobodan Medić Boca.

Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. godine članove jedinice “Škorpioni” koje je koordinirao sigurnosni aparat Srbije. Osuđeni su na ukupno 53 godine zatvora.

Komandant jedinice “Škorpioni” Slobodan Medić, kao i Branislav Medić osuđeni su na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin. Optuženi Pero Petrašević jedini je priznao zločin, a pred sudom je rekao da se “najdublje kaje” i tražio pravednu presudu.

Medić je, podsjetimo, stradao u saobraćajnoj nesreći u januaru ove godine.

U sklopu obilježavanja 19 godina od genocida u Srebrenici, srebreničke majke i udruženje žrtava, posjetće danas stratište u Godinskim barama i učenjem Fatihe odati poštovanje nevinim žrtvama bezumne mržnje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*