Prijem za predstavnike Vanjskopolitičke inicijative

Proces EU integracija, te smjernice za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i saradnika sa direktoricom Vanjskopolitičke inicijative BH (VPI) Lejlom Ramić Mesihović i Osmanom Topčagićem, vodećim konsultantom za ova pitanja u Srednje – bosanskom i Bosansko – podrinjskom kantonu.

Naime, ova nevladina organizacija je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli upriličila predavanje na temu Smjernice za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije sa osvrtom na svako od poglavlja i oblasti kojih se pitanja iz Upitnika tiču. Cilj obuke je upoznavanje državnih službenika koji učestvuju u davanju odgovora na upitnik Evropske komisije sa pravilnim pripremanjem odgovora i praktičnim iskustvima koje je imala Republika Srbija.

Premijer Gutić je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost za dosadašnju podršku VPI-a, te izrazio opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona ka EU integracijama.

„Tuzlanski kanton nema dileme kada su u pitanju evropske integracije i politička volja i podrška ovom procesu je neupitna. Samim tim svaka pomoć, a posebno pomoć osoba i eksperata koji već imaju iskustva sa ovom tematikom su nam dobrodošla“, rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Osim razgovora o trenutnoj aktivnosti danas je razgovarano i drugim eventualnim načinima na koje VPI može pružiti podršku kroz projekat u Tuzli. S tim u vezi u narednom periodu Vlada će sagledati potrebe i u skladu sa našim specifičnostima zatražiti stručnu i savjetodavnu pomoć Vanjskopolitičke inicijative BH u realizaciji budućih zadataka, dogovoreno je na današnjem sastanku.

(Vlada TK/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*