Tramp: “Odzvonilo” međunarodnim organizacijama, manje novca UN-u

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Tramp uz najavljene mjere kojima želi ograničiti ulazak izbjeglica u SAD i najavljenu gradnju zida na granici s Meksikom, odlučio je i smanjiti ili ukinuti finansiranje mirovnih operacija, te više agencija UN i međunarodnih organizacija.

Nova administracija priprema ukaze koji uključuju uspostavljanje odbora koji će analizirati do koje mjere treba “srezati” doprinos svakoj od organizacija, navodi “Njujork tajms”.

Ukazom se traži da se više ne daje finansijski doprinos agencijama UN-a ili međunarodnim organizacijama koje primjerice priznaju punopravno članstvo Palestinskoj samoupravi ili PLO-u, te onima koje se protive sankcijama Iranu ili Sjevernoj Koreji. Drugim organizacijama se preporučuje smanjenje finansiranja i do 40%.

Sve one bi, prema pripremljenim dekretima, mogle u potpunosti da izgube finansijsku pomoć SAD.

Udio SAD u finansiranju mirovnih operacija koje vodi UN iznosi 28 posto, a ukupni godišnji budžet UN za te svrhe je 7,8 milijarda dolara.

Ukupno, Vašington u operativnom budžetu UN učestvuje sa 22 posto.

Tramp je nedavno ocijenio da UN “imaju veliki potencijal, ali da je to trenutno samo klub u kojem se ljudi sastaju, razgovaraju i zabavljaju se, što je žalosno”.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*