Završena sjednica Gradskog vijeća Tuzla

U poslijepodnevnom dijelu sjednice Gradskog vijeća Tuzla raspravljalo se o Odluci o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana Centralnog gradskog groblja „Drežnik“ U Tuzli. Naime, planirano je da se na jednom dijelu na pomenutoj lokaciji gradi poslovna zona.

S tim u vezi postavljeno je pitanje, da li je zemljište na ovoj lokaciji sigurno po zdravlje ljudi, s obzirom da je u pitanju šljaka, koja bi mogla biti radioaktivna i štetna po zdravlje. Usvojen je zaključak da je neophodno uraditi analizu šljake, kako bi se utvrdilo da li ona predstavlja opasnost po zdravlje , te da se ispita da li je urađena rekultivacija zemljišta na ovom lokalitetu.

Vijećnici su tražili i da im se dostavi informacija o iznosu novčanih sredstava koji će biti neophodan za realizaciju projekta poslovne zone, te da se ispita koliko je novca uloženo u projekat Poslovne zone Kreka – Sjever i zašto je ovaj projekat stopiran.

Vijećnisi su, između ostalog, usvojili i odluku o izmjenama Odluke o nazivima ulica, trgova, mostova i parkova na području grada Tuzle. Odlukom je izmijenjen naziv dijela ulice Franjevačka, od benzinske pumpe „Energopetrol“  do raskršća ulica Franjevačka i Pazar u ulicu Ratomira Deletisa, te naziv dijela ulice Univerzitetska u ulicu Urfeta Vejzagića.

Razmotrena je, između ostalog i Urgencija za realizaciju zaključaka Gradskog vijeća o gradnji podstanica za centralno grijanje na koje bi se, pod povoljnijim uslovima priključivali individualni stambeni objekti. Prijedlog je da se u naseljima postave velike podstanice na koje bi se mogao pripojiti veliki broj kuća. Osim toga, predloženo je i da se najprije u naseljima provedu analize kako bi se utvrdilo koliko vlasnika bi svoje objekte željelo pripojiti na sistem centralnog grijanja i da li je ovaj projekat isplativ. Namjera je naći način da se građanima omoguće što povoljniji uslovi za pripajanje na pomenuti sistem.

Vijećnici su razmotrili i Informaciju o povećanju cijena javnog prevoza u Tuzli uz raspravu o problematici funkcionisanja javnog prevoza u Tuzli uz izmjene propisa iz oblasti javnog prevoza. Zaključkom je naloženo da se razmotri mogućnost da se u gradu oformi novo javno preduzeće koje bi se bavilo prevozom putnika, ili da se za to angažuje neko od postojećih preduzeća ili neki od prevoznika sa područja FBiH.  Menadžmentu „GIPS-a“ d.d. Tuzla su poslali zahtjev da se očituju o tome da li je došlo do izmjene pravca kretanja autobusa i ukidanja linija, te povećanja cijena karata. Rok za izvršenje zaključaka je dva mjeseca.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*