Ustavni sud BiH: Pred velikim vijećem 177 apelacija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas će održati sjednicu Velikog vijeća, na kojoj bi trebalo biti razmatrano 177 apelacija fizičkih i pravnih osoba.

Komentirajući upit u vezi s najčešćim razlozima za podnošenje apelacija, registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan je kazao da se najveći broj apelacija odnosi na nedonošenje odluka redovnih sudova u razumnom roku, te da se njihov značajan broj tiče rješenja donesenih o pritvoru, ili mjerama zabrane u postupcima protiv sumnjičenih/optuženih osoba.

Između ostalih, na dnevnom redu sjednice Velikog vijeća Ustavnog suda BiH je i apelacija Bojana Cvijana, nekadašnjeg šefa Odsjeka za droge u SIPA-i i bivšeg načelnika kriminalističke policije CJB Istočno Sarajevo, koji je u okviru predmeta “Lutka” u septembru prošle godine osuđen nepravomoćno na 20 godina zatvora.

“Određeni broj apelacija odnosi se na najširi spektar nadležnosti Ustavnog suda BiH, a zapravo se radi o onim postupcima koji se okončaju u redovnim sudovima i koji mogu dobiti odgovarajući epilog u Ustavnom sudu, ako se radi o povredi ljudskih prava za koje apelanti smatraju da su izvršene u postupcima u redovnim sudovima”, pojasnio je Mijan.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*