Nastavljene borbe na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti saopštile su da je najmanje jedan vojnik poginuo tokom noći, a nekoliko je ranjeno na istoku zemlje gdje su nastavljeni sukobi između vladinih snaga i proruskih pobunjenika. Jako granatiranje čulo se jutros u centru pobunjeničkog uporišta Donjecka.

U obnovljenim sukobima u istočnoj Ukrajini, koji su počeli tokom vikenda, u protekla dva dana ubijeno je osam ljudi, uključujući civile, a povrijeđeno je nekoliko desetina osoba s obje strane.

U Makijivki, sjeveroistočnom predgrađu Donjecka pod kontrolom pobunjenika, jutros su povrijeđena dva rudara dok su išli na posao, javila je pobunjenička Donjecka novinska agencija.

Obnovljene borbe koncentrisane su oko predgrađa Avdijivka na sjevernim obodima separatističkog uporišta Donjecka gdje su građani danima bez struje. Snabdijevanje vodom ponovo je uspostavljeno juče.

Vijeće sigurnosti UN pozvalo je kasno sinoć na poštivanje prekida vatre u istočnoj Ukrajini poslije tri dana sukoba u kojima je poginulo 13 osoba, i osudilo upotrebu teškog naoružanja zabranjenog prema sporazumima iz Minska.

Sve članice Vijeća sigurnosti, uključujući i Rusiju, izrazile su “duboku zabrinutost zbog opasnog pogoršavanja situacije na istoku Ukrajine i negativnog uticaja na tamošnje stanovništvo”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*