Koji je uzrok smrti beba u Splitu?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u srijedu je održao vanrednu konferenciju za medije povodom izvješća o uzroku smrti djevojčica iz Splita.

“Na temelju izvršenih analiza imamo dvije osobe koje su preminule u Splitu. Možemo reći da se ni u jedne od te dvije osobe nije pokazao uzorak influence. Nigdje nismo uspjeli dokazati virus influence. Influenca nije neposredno uzrok smrti”, kazao je doktor Vladimir Draženović, virusolog iz Zagreba.
“Virus nije dokazan u donjem respiratornom traktu. Moguće je da je neki drugi virus u respiratornom sistemu, ali zasad nije dokazano da je bio u kombinaciji s gripom”, dodao je Draženović.
“Ne bih smatrao stanje alarmantnim, ali dobna distribucija oboljelih ne odskače značajno od uobičajenih sezona gripe”,istaknuo je je voditelj Službe za epidemiologiju i zarazne bolesti Bernard Kaić.
“33.500 trenutno prijavljenih oboljelih od gripe, to je na sedmičnoj osonovi 8.000 novooboljelih. Ne vidimo neku posebnu dinamiku, najavili smo neki blagi trendi i pad. Intenzivnije cirkuliranje primjećuje se samo kod đaka u osnovnim školama”, dodao je Draženović.
“Brzi testovi su vrlo dobri za kliničare, ali njihov problem je da nisu toliko dobro osjetljivi i specifični”, upozorio je.
“Imamo službeno primljenih osam umrlih osoba kod kojih je detektiran virus gripe. Broj prijava ovisi o tome koliko se misli na gripu u bolnicama i kod ljekara opće medicine. Stvaran broj umrlih od gripe radi se na temelju procjena na temelju kliničkih ispitivanja. Te procjene koje se zovu višak smrtnosti u sezoni gripe su uvijek više nego što se prijavi. Nijedna zemlja ne prijavi svaku osobu koja umre od gripe”, pojasnio je voditelj Službe za epidemiologiju i zarazne bolesti Bernard Kaić.
Podsjetimo, djevojčica starosti četiri mjeseca koja nije davala znakove života dovezena je u nedjelju oko 9:30 sati na Hitni dječji prijem klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Iako je reanimirana u nekoliko navrata ljekari su samo mogli ustanoviti smrt.

Istog dana u splitsku bolnicu je primljena druga djevojčica koja također nije davala znakove života te je konstatovana njena smrt.

Ljekari su sumnjali na virus gripe.

Doktor Vladimir Draženović, virusolog iz Zagreba, koji je jučer bio na hitnom sastanku u Splitu je izjavio:

“Pojavio se novi tip virusa AH3N2 koji je dominantni soj ove sezone. Naša populacija nije otporna za taj soj, bez protutijela i stoga dolazi do težih komplikacija i smrtnih slučajeva. Cjepivo još donekle štiti protiv toga soja, ali se 94% ljudi u Hrvatskoj ne cijepi. ”

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*