Dom naroda PFBiH: Na dnevnom redu Zakon o PIO

U Sarajevu će danas biti nastavljena 16. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) koja je zbog nedostatka kvoruma prekinuta 26. januara. Nakon nje će uslijediti i 17. redovna sjednica.

Delegati su obavili raspravu o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji treba da definiše način penzionisanja onih koji će ubuduće ispuniti uslove za penziju, uključujući i visinu penzije uz zaključak da će se o ovom aktu glasati na kraju sjednice.

Po završetku ove sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, biće održana 17. redovna sjednica na kojoj će se pred delegatima naći Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i gasa u FBiH.

Delegati bi trebalo da se izjasne o Prijedlogu zakona o osiguranju, Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim opštinama, te Nacrtu zakona o štrajku.

Na dnevom redu su i amandmani Vlade FBiH na Prijedlog Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH na Koridoru Pet-ce.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio je 25. januara novu trasu između mostarskog aerodroma i magistralnog puta.

Nova trasa autoputa Pet-ce prolazi kroz vinograde, plodno obradivo zemljište Ortješa, Kosora i Malog polja, preko rijeka Bune i Bunice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*