Mogerini: Američka zabrana ulaska ne odnosi se na evropske državljane

Američka privremena zabrana ulaska državljana sedam većinski muslimanskih zemalja ne odnose se na evropske državljane i u slučajevima kada imaju dvostruko državljavanstvo, od kojih je jedno od tih sedam zemalja, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini.

“Iz Stejt Dipartmenta je pojašnjeno da građani Evropske unije nisu pogođeni zabranom, čak i ako imaju državljanstvo jedne od tih sedam zemalja. Pozdravljamo to pojašnjenje, ali želimo biti jasni: to ne mijenja našu ocjenu američke izvršne uredbe”, izjavila je Mogerini u govoru zastupnicima Evropskog parlamenta.

Osudila je taj potez američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Već sam proteklih dana rekla stajalište Evropske unije o tome. Niko ne može biti lišen svojih prava zbog mjesta rođenja, vjere ili etničke pripadnosti”, dodala je Mogerini.

Američki predsjednik Donald Tramp je 27. januara potpisao izvršnu uredbu kojom se uvodi privremena zabrana na 90 dana za ulazak u Sjedinjene Države državljanima sedam država: Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Jemena.

Također se privremeno suspendira na 120 dana provedba programa primanja izbjeglica.

Mogerini je dodala da je uvijek gledala i još uvijek gleda na Sjedinjene Države kao na zemlju u kojoj svako može uspjeti bez obzira na svoje socijalno, etničko ili kulturno porijeklo, ali da s druge strane Evropa kao dobar prijatelj Sjedinjenih Država mora jasno reći kadgod dođe do neslaganja, pogotovo kada se to odnosi na temeljne vrijednosti.

“A mi se sigurno ne slažemo s izvršnom uredbom predsjednika Sjedinjenih Država od 27. januara kao što se mnogi u Sjedinjenim Državama ne slažu”, rekla je Mogerini.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*