Japanci donirali 268 hiljada KM za obnovu dvije škole u BiH, među kojima je OŠ „Novi Grad“ Tuzla

Vlada Japana odlučila je da dodijeli grant u iznosu od 268.000 konvertibilnih maraka (KM) u okviru Grant programa Vlade Japana za temeljne projekte GAGP za projekte obnove OŠ “Čengić Vila I” u Sarajevu i OŠ “Novi Grad” u Tuzli, u svrhu sanacije školskih objekata, saopćila je Ambasada Japana u BiH.

Vlada Japana je dodijelila iznos od 139,000 KM za projekat obnove Osnovne škole “Čengić Vila I” u Sarajevu. Školu pohađa oko 870 učenika i ima 130 uposlenika.

Projekat se odnosi na obnovu krova, uključujući i azbest te zamjenu prozora, kako bi se unaprijedili obrazovni uslovi za djecu i uposlenike škole.

Vlada Japana je dodijelila iznos od 129.000 KM za projekat obnove Osnovne škole “Novi Grad” iz Tuzle. Dodijeljena sredstva biće obnovljeni prozori i vrata u školi. Ova škola je osnovana 1960. godine i trenutno ima 670 učenika.

Japan je jedan od najvećih donatora u BiH, u okviru GAGP, japanska pomoć BiH koja je dosegla više od 17 miliona eura u posljednjih 20 godina, pokrivajući različite sektore osnovnih ljudskih potreba, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnadbijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura, itd.

Japan će nastaviti pomagati BiH, u svrhu doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ovim ključnim sektorima.

Ceremoniji potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava prisustvovaće ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, a biće održana sutra u 11.00 sati u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*