Bh. državljanin među forenzičkim timom serije “CSI”

Popularna američka krimi serija CSI (Crime Scene Investigation) jedna je od gledanijih i popularnijih u svijetu, a kako je za N1 otkrio prof. dr. Damir Marjanović, jedan bh. državljanin po zanimanju forenzičar, radi upravo na toj seriji.

Knjiga “Forenzička DNA Analiza – interdisciplinarni pristup” obrađuju sve relevantne teme iz područja forenzičke DNK analize, a šta to konkretno znači Marjanović je kazao:

“Svake godine morate da ‘apdejtirate’ knjige i pišete nove o ovoj temi. Prije nekoliko godina je forenzika bila egzotična na neki način. Mi imamo mnogo sreće da imamo stručnjaka u toj oblasti, ali nemamo bazu podataka. Sve normalne zemlje koje imaju baze podataka mogu imati predikciju o osobi, na primjer da li je plavokosa, koja joj je boja očiju, boja puti. Također, mi ne kopiramo filmove, oni kopiraju nas. Ono što vidite na CSI-u (Crime Scene Investigation) nije daleko od istine, a jedan od naših forenzičkih naučnika radi na toj seriji”.

Koliko je forenzika bitna za identifikaciju žrtava, njegov kolega Dragan Primorac je istakao:

“Jedna temeljna nit vodilja svim forenzičarima je istina. Mi smo ‘92. godine u Splitu imali ogromnih problema sa utvrđivanjem identiteta i zbog toga je ovaj cijeli region nažalost pozicionirao forenzičke znanosti i danas je suludo da modernu tehnologiju ne koristimo u rješavanju kriminala. Želim da naša djeca u cijeloj regiji rastu u miru, da ne moramo biti u strahu da li će neki pedofil koji je osuđen promijenitit mjesto boravka i činiti ta djela u Hrvatskoj ili BiH. Poznavajući DNK analizu i pomoću baze podataka, imali bismo njegov trag, i on bi već sljedećeg dana bio u zatvoru”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*