NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Stoltenberg: BiH značajno doprinosi međunarodnoj sigurnosti

Bosna i Hercegovina značajno doprinosi međunarodnoj sigurnosti i borbi protiv terorizma i zahvalni smo zbog toga, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon susreta s predstavnicima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo što boravi u Sarajevu 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma i 20 godina nakon što je, kako je kazao, NATO poslao 60.000 pripadnika u BiH.

Istakao je da je danas Bosna i Hercegovina potpuno drugačija, da se promijenila, da je mirna i sigurna zemlja i gleda prema vani uz jedinstvene Oružane snage.
“Činjenica da služite pod zajedničkom komandom, čuvate mir zajedno, jeste izuzetan uspjeh. Vi ste živi primjer koliko ste napredovali od tamnih dana rata. NATO je ponosan da vas podržava. Nedavno usvojeni Pregled odbrane će dodatno modernizirati OS BiH. Vaše odbrambene strukture pokazuju šta je moguće kada se pozabave teškim stvarima uz ambiciju i u duhu koncenzusa”, istakao je Stoltenberg.
Pozdravio je poruku ministrice odbrane Marine Pendeš da je potrebno nastaviti reforme, modernizaciju snaga, fokusirati se na transparetnost, odgovornost i borbu protiv korupcije.
“To će ojačati zajedničke OS BiH i to je dobro za BiH, ali i za stabilnost i mir u regionu, no i za ostatak Evrope i NATO. Poržavamo BiH, pomogli smo da završite rat, da se modernizirate i ojačate oružane snage, a vi sada pomažete nama. BiH značajno doprinosi međunarodnoj sigurnosti i zahvalni smo zbog toga. Prisutni ste u Afganistanu, oko 500 vojnika je služilo do sada tamo. Ima dosta vojnika i sada iz BiH u Afganistanu, a to je dio globalnog nastojanja u borbi protiv terorizma kako bi se spriječilo da Afganistan ponovo bude sigurna luka, utočište za teroriste. Trebate biti ponosni što ste dio te borbe protiv međunarodnog terorizma”, poručio je Stoltenberg i izrazio zahvalnost na poršci koju BiH pruža u borbi protiv ISIS-a i donaciji municije vladi Iraka.

Ispred NATO-a izrazio je čast zbog saradnje sa BiH i podvukao da BiH ispunjava NATO standarde, što je veliki uspjeh za obje strane.

Na kraju je poručio da će NATO nastaviti pružati podršku BiH  i njenim nastojanjima ka euratlantskim integracijama.

“Pružićemo vam i praktičnu pomoć i podršku, održaće se civilna vojna vježba u jesen ove godine i nastavićemo pružati snažnu političku podršku BiH”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberga je ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu dočekao Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH. Uslijedio je sastanak sa Pendeš, kojem su prisustvovale i delegacije Ministarstva odbrane i OS BiH. Generalni sekretar NATO-a iskoristio je priliku i na kratko se susreo sa pripadnicima OS BiH, koji su učestvovali u misijama NATO-a.
Generalni sekretar NATO-a prethodno se, tokom dana, sastao sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PS BiH, te sa članovima nekoliko državnih komisija. Susreo se i sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, a posjetu je zaključio susretom sa izaslanstvom Ministarstva odbrane.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*