Davis cup: Bašić donio prvi bod BiH u meču protiv Poljske

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić donio je prvi bod Davis Cup reprezentaciji Bosne i Hercegovine u meču 1. kola Prve grupe Euro-afričke zone protiv selekcije Poljske. Bašić je u zeničkoj “Areni” pobijedio najboljeg poljskog tenisera Kamila Majchrzakog, koji je zbog povrede zgloba noge predao meč pri vodstvu bh. tenisera od 2:0 (6:4, 6:3) u setovima.

U drugom današnjem singlu, snage će odmjeriti Damir Džumhur i Hubert Hurkacz.

Ovo je prvi međusobni okršaj ove dvije selekcije od ulaska reprezentacije Bosne i Hercegovine u Davis Cup, 1996. godine, te se prvi put takmiče u Prvoj grupi Euro-afričke zone, nakon pobjeda nad selekcijama Tunisa, Turske i Litvanije.

Prema trenutnoj rang listi Davis Cup selekcija, Bosna i Hercegovina je na 37. mjestu, dok je selekcija Poljske na 66. mjestu.

Sutra je na programu meč dublova u kojima će Mirza Bašić i Tomislav Brkić igrati protiv Lukasza Kubota i Marcina Matkowskog. U preostala dva meča singla, koja su na rasporedu u nedjelju, Džumhur će igrati protiv Majchrzaka, a Bašić protiv Hurkacza.

Za obje reprezentacije ovo je važan meč, jer će pobjednik biti na jedan korak do svjetske Davis Cup grupe u kojoj će od 2018. godina igrati najbolji teniseri svijeta.

Pobjednik meča Bosna i Hercegovina – Poljska će nastaviti takmičenje, kao gost, susretom protiv Holandije, koji će biti igran od 7. do 9. aprila. Pobjednik tog duela će izboriti plasman u Svjetsku grupu Davis Cupa u kojoj igraju najbolje selekcije svijeta.

Raspored mečeva Bosna i Hercegovina – Poljska (od 3. do 5. februara):

Danas, singl (od 14.00 sati):
Mirza Bašić (BiH) – Kamil Majchrzak (Polj)
Damir Džumhur (BiH) – Hubert Hurkacz (Polj)

Subota (4. februara):
dubl (14.00 sati):
Mirza Bašić/Tomislav Brkić (BiH) – Marcin Matkowski/Lukasz Kubot (Polj)

Nedjelja (5. februara):
singl (od 13 sati):
Damir Džumhur (BiH) – Kamil Majchrzak (Polj)
Mirza Bašić (BiH) – Hubert Hurkacz (Polj)

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*