EU: Presjeći ćemo Sredozemnu rutu

Lideri Evropske unije složni su u ocjeni da će plan koji su usvojili u petak na samitu u Valeti presjeći Sredozemnu rutu kojom je tokom protekle tri godine oko pola miliona afričkih ilegalnih migranata pokušalo da stigne od Libije do Evrope, često plaćajući svojim životom.

Taktika uključuje pojačane kontrole Libijske obalske straže i presretanje krijumčarskih brodova, organizaciju bezbjednih izbjegličkih kampova u Libiji i dobrovoljnu repatrijaciju za one izbjeglice koje pristanu da se vrate u svoje zemlje porijekla, piše DW.

Za realizaciju ovog plana EU će obezbijediti dodatnih 200 miliona eura.

Humanitarne organizacije upozoravaju da će ovakva politika zarobiti azilante u kampovima u Libiji, gdje vladaju “pakleni” uslovi.

Posmatrači na terenu kažu da su kampovi prenatrpani, bez osnovnih uslova, a dodatnu brigu zadaje bezbjednosna situacija u zemlji koja je i dalje zahvaćena ratom.

Evropska šefica diplomatije Federica Mogherini rekla je da je glavni cilj plana da “smanji gubitak života na moru i u pustinji” južne Libije.

Učesnike samita dodatno je ohrabrio u četvrtak postignuti dogovor Italije i Libije, kojim je predviđena dodatna obuka libijske obalske straže i medicinska pomoć u kampovima, kao i finansijska podrška Libiji.

Prošle godine 180.000 osoba pokušalo je da stigne do Evrope iz sjeverne Afrike, a šverceri ih šalju u sve lošijim brodovima kako bi povećali zaradu.

Mahom ekonomski migranti, koji u najvećem broju slučajeva ni ne ispunjavaju uslove za azil u Evropi, često i životom plate to putovanje. U posljednje tri godine u Sredozemnom moru je umrlo oko 4.500 ljudi.

Tokom prethodna tri mjeseca broj smrtnih slučajeva je bio oko 15 dnevno, saopštio je UNHCR. Na samitu je upućena i snažna podrška Italiji koja je koordinirala akcije spasavanja stotine hiljada migranata u posljednjih nekoliko godina.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*