Vigemark: Poljoprivredna politika od najvećeg značaja za BiH

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) istakao je danas u Bijeljini da poljoprivreda, koja zapošljava najveći broj ljudi, ima najveći potencijal za trgovinu i generalno za boljitak BiH. Vigemark je u Bijeljini otvorio forum o perspektivama razvoja poljoprivrede.

Forum o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede danas je održan u Bijeljini u okviru projekta koji provodi Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini na edukaciji i informisanju javnosti o pogodnostima koje nudi ulazak BiH u EU.

Vigemark je na današnjem skupu ocijenio  da je poljoprivreda u BiH najviše zanemarena od svih sektora privrede, naglašivši da je neophodno ostvariti što veću komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima, za šta je jedan od primjera i današnji skup.

“Mnogo se priča o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali to predstavlja samo `dimnu zavjesu`. Suština ove priče je zapravo u pitanju kapaciteta i mogućnosti poljoprivrednih proizvođača da budu konkurentni prilikom izvoza svojih proizvoda na tržište EU, koja ima pola milijarde potrošača”, rekao je Vigemark.

Prema njegovim riječima, dobra vijest je da su vlasti u BiH prije sedam-osam dana usaglasile spisak 40-ak mjera koje bi BiH željela da vidi od EU, a usmjerene su na unapređenje konkuretnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Prvi korak da bi se u ovom pogledu nešto ostvarilo je usaglašavanje strategije u oblasti poljoprivrede na svim nivoima, strategije sa jasnim ciljevima za buduće pravce poljoprivrede, poručio je Vigemark.

Na skupu koji je okupio brojne poljoprivredne proizvođače najviše zamjerki čulo se na Sporazum o stabilizaciji i prodruživanju.

Član Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Slobodan Petrić je, ispred svih proizvođača, rekao da je opšte mišljenje da će ovaj sporazum samo pogoršati ionako lošu situaciju u poljoprivredi BiH.

“Mi, nažalost, nismo pripremljeni za ovaj sprazum, jer je naš posjed usitnjen i ne možemo parirati EU, ni svojim posjedom, ni proizvodnjom kao ni podsticajima. Svjesni smo da su opštinski budžeti, kao i entitetski, takvi da izdvajaju od tri do četiri odsto za agrag, a evropski su neuporedivo veći, od 40 do 50 odsto”, kaže Petrić.

On je dodao da poljoprivrednici sa ovog područja nemaju nikakvu šansu da pariraju bilo kojoj zemlji EU, u bilo kojoj grani proizvodnje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*