Nobelovci osudili Trampovu politiku mržnje prema imigrantima

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni na samitu u Bogoti, osudili su politiku “mržnje” američkog predsjednika Donalda Trampa prema imigranata.

“Diskriminacija, izbjeglička kriza, pojačano i apsurdno odbijanje migranata, govor mržnje i isključivosti. Što možemo reći čovječanstvu?”, upitao se kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos na otvaranju 16. svjetskog samita dobitnika Nobelove nagrade za mir koji se održava do nedjelje, prvi put u Latinskoj Americi.

Santos, kojem je Nobelova nagrada dodijeljena u oktobru u znak priznanja za njegove napore oko prekida 50-godišnjeg oružanog sukoba u zemlji, nazvao je “apsurdnim” Trampovo odbijanje imigranata ne spominjući poimenično svog sjevernoameričkog kolegu.

Jemenka Tavakul Karman dovela je u pitanje izvršnu uredbu koju je potpisao američki predsjednik, a koja zabranjuje pristup na američku teritoriju izbjeglicama iz Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena što je izazvalo velike proteste.

“To je u osnovi rasistički čin”, izjavila je dobitnica Nobelove nagrade iz 2011. “Ne možemo stigmatizirati muslimane zbog njihove vjere, gospodine Trump”, kazala je ta aktivistica za ljudska prava.

Amerikanka Džodi Vilijams, nagrađena 1997. za borbu protiv nagaznih mina, kazala je kako ne razumije “kako je mogla biti pružena mogućnost da postane predsjednik čovjeku koji je koristio nasilje, rasizam, seksizam tokom kampanje”.

Nekadašnji predsjednik Kostarike Oskar Arias, dobitnik Nobela za 1987., kritizirao je Trampovu ideju o izgradnji zida na granici s Meksikom “koja će podijeliti narode ali i svijesti”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*