London: Demonstranti pozivaju vladu da povuče poziv Trumpu da posjeti Veliku Britaniju

Hiljade demonstranata je marširalo ka zgradi parlamenta u Londonu zahtijevajući od Vlade Velike Britanije da povuče poziv za državnu posjetu Donaldu Trumpu, novom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, javlja Anadolu Agency (AA).

Kritike prema konzervativnoj britanskoj premijerki Theresi May su porasle nakon njene posjete Washingtonu, gdje se prošlog mjeseca sastala sa Trumpom. Tada je May potvrdila planove za uzvratnu posjetu Trumpa Velikoj Britaniji na ljeto.

Protesti u subotu uključivali su i marširanje nekoliko hiljada ljudi u koloni od tri kilometra na dionici od ambasade SAD-a u Londonu do zgrade državnog parlamenta. Demonstranti su uzvikivali “Theresa May, shame on you“ (“Theresa May, sram vas bilo“).

Očkuje se da će britanski parlamentarci tokom ovog mjeseca raspravljati o planovima da se pozove Trump u uzvratnu posjetu. Online peticija kojom se premijerka poziva da povuče poziv za Trumpovu posjetu dobila je snažnu podršku, ali May insistira na tome da je posjeta američkog predsjednika dobrodošla.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*