Rumunska vlada mogla bi odstupiti od spornog dekreta

Predsjedavajući rumunske vladajuće stranke nagovijestio je u subotu da bi vlada mogla odstupiti suočena s masovnim protestima protiv dekreta koji bi mogao dekriminalizirati korupcijske prekršaje zvaničnika.

U prvoj sugestiji ustupaka koje poredlaže vlada lijevog centra otkako je kriza izbila u prošlom mjesecu, predsjedajući stranke Liviu Dragnea izjavio je u intervjuu za DC Vijesti da bi se mogao sastati s premijerom Sorinom Grindeanuom kako bi “predložio rješenje”.

– Možemo eventualno razgovarati o povlačenju dekreta ako premijer pristane na to – kazao je Dragnea.

Dragnea kontrolira vladu i imat će zadnju riječ o mjeri iz koje bi mogao izvući direktnu korist.

Njegove današnje izjave vjerovatno imaju za cilj ublažiti goleme antivladine proteste planirane za nedjelju navečer, za koje se predviđalo da će biti najveći u zemlji od pada komunizma.

Dragnei, predsjedavajućem vladajuće Socijaldemokratske stranke, zakonom je zabranjeno da bude premijer jer mu je izrečena dvogodišnja kazna zatvora u aprilu 2016. zbog namještanja izbora, za koju tvrdi da je nepravedna. Dekret bi mu mogao omogućiti da bude premijer kako žele njegove pristalice.

Vlada se našla pod golemim pritiskom u zemlji i van nje da povuče dekret, koji bi uništio rumunsku antikorupcijsku borbu.

U subotu je na hiljade Rumuna izašlo na ulice peti uzastopni dan kako bi protestovali protiv dekreta, prenosi Associateds Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*