U Astani završeni pregovori o mehanizmu nadzora primirja u Siriji

U glavnom gradu Kazahstana Astani završeni su pregovori delegacija Turske, Rusije i Irana o formiranju trilateralnog mehanizma nadzora i jačanja implementacije primirja u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Pregovori su vođeni u Vojnom muzeju u Astani, a šef ruske delegacije Stanislav Gadcimogamedov je kazao kako je razgovarano o zajedničkom mehanizmu za efikasnu implementaciju i nadzor primirja koje je uz posredstvo Turske i Rusije u Siriji dogovoreno 30. decembra prošle godine.

Dodao je kako je razgovarano i o načinima kako spriječiti sve provokacije koje dovode do kršenja primirja.

“Razgovarali smo i o izgradnji međusobnog povjerenja i dopremanju pomoći u svim dijelovima Sirije. Delegacije su ponovile spremnost da sarađuju na uspostavi primirja u Siriji“, kazao je Gadcimogamedov.

Pregovorima je prisustvovala i delegacija Ujedinjenih nacija.

Inicijativom Turske i Rusije u Astani je 23. i 24. januara održan sastanak na kojem je razgovarano o uspostavi mira u Siriji, a pregovorima su prisustvovale delegacije režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i naoružanih opozicionih grupa, kao i delegacije Turske, Rusije, Irana i SAD-a.

Upravo na tom sastanku je dogovorena uspostava trilateralnog mehanizma kojim će biti nadzirana implementacija primirja u Siriji na način da će Turska biti garant poštivanja prekida vatre sa strane opozicije, a Rusija i Iran sa strane snaga odanih sirijskom režimu.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*