Mektić razgovarao s ambasadoricom Švicarske u BiH Andreom Rauber Saxer

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s ambasadoricom Švicarske u Bosni i Hercegovini Andreom Rauber Saxer.

Tokom sastanka analizirana je dosadašnja saradnja, koja je ocijenjena veoma pozitivnom i korisnom, posebno u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija. Druga oblast u kojoj Ministarstvo sigurnosti BiH i ambasada Švicarske uspješno sarađuju je prevencija katastrofa.

– Ovo je jedna od važnijih aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH jer je ovo područje podložno prirodnim katastrofama. Poplave iz 2014. godine pokazale su nedostatak preventivnih mjera i zbog toga je važna izrada procjena i planova djelovanja kako bi zaštitili ljude i imovinu – kazao je Mektić.

On je ambasadoricu Saxer upoznao i s civilnom vježbom koju će Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno s NATO-om održati u septembru u BiH, a na kojoj se očekuje učešće 850 predstavnika iz više od 30 zemlja.

Razgovarano je i o nastavku saradnje, te su najavljeni novi projekti u oblasti jačanja sigurnosti granica te ispunjavanju standarda EU u sektoru sigurnosti.

Također, razgovarano je o borbi protiv terorizma te mogućnosti saradnje u projektima deradikalizacije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*