Elektroprivreda BiH: Nismo izazvali ekološku karastrofu na Jablaničkom jezeru

Elektroprivreda BiH (EPBiH) nije izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru, te nije ugroženo propisano ispuštanje vode, saopćeno je iz preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH).

IZ EPBiH upozoravaju da je period od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, okarakteriziran kao hidrološki izuzetno sušan periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica. JP Elektroprivreda BiH je, ističe se u saopćenju, bez obzira na ove okolnosti vršila uredno snabdijevanje kupaca električnom energijom, ali i neprekidno osiguravala propisano ispuštanje vode nizvodno od svojih akumulacija.

“Zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i osiguravanja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote akumulacije HE Jablanica. Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namjene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog sistema. Dakle, kroz osiguravanje propisanog ispuštanja vode nizvodno od akumulacije HE Jablanica, kao i nizvodno od akumulacija HE Grabovica i HE Salakovac, JP Elektroprivreda BiH nije uzrokovala ekološku katastrofu”, ističe se u saopćenju.

Povoljan hidrološki razvoj u posljednjih nekoliko dana rezultirao je povećanjem kote akumulacije HE Jablanica za pet metara, a daljnje povećanje kote očekuje se u narednom periodu, saopćeno je iz Elektroprivrede.

“Slične hidrološke prilike bile su karakteristične i za 2012. godinu. Ni u tom periodu aktivnostima JP Elektroprivreda BiH nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera. Riblji fond je u potpunosti sačuvan”, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*