Koalicija Pod lupom: “Posmatrat ćemo sva izborna mjesta u Stocu”

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, nakon pravosnažnosti odluke o poništavanju izbora u izbornoj jedinici Stolac, imat će svoje posmatrače na svim redovnim biračkim mjestima na dan ponovljenih izbora, 19. februara, saopćeno je iz Koalicija “Pod lupom”.

Nakon provedenih Lokalnih izbora 2016. godine, Koalicija “Pod lupom” je napravila analizu, na osnovu nalaza sveobuhvatnog i dugoročnog posmatranja izbornog procesa u cijeloj BiH, koja je predstavljena u Finalnom izvještaju o posmatranju Lokalnih izbora u BiH.

Izvještaj sadrži 34 preporuke za unapređenje izbornog zakonodavstva čija je svrha preciziranje određenih pravnih normi, kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i drugih relevantnih akata, a koje bi osigurale zakonitost i puno povjerenje u izborni proces u BiH.

Podsjećamo da je Koalicija “Pod lupom” na izborni dan 2. oktobra 2016. godine u općini Stolac imala posmatrače na svim biračkim mjestima jer je procijenila da je u pitanju općina u kojoj je izborni proces ugrožen.

Također, Koalicija je prva izvijestila o prekidu izbora na 17 od ukupno 19 redovnih biračkih mjesta na izborni dan.

I tokom ponovljenih izbora javnost će biti informirana o toku izbornog procesa u općini Stolac putem web stranice podlupom.org, kao i na društvenim mrežama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*