Trump: Ako se nešto dogodi, krivite sudiju

Američki predsjednik Donald Trump smatra opasnom odluku Apelacionog suda o njegovoj uredbi o migrantima po kojoj građani sedam većinski muslimanskih zemalja na koje se odnosi sporni tekst mogu nastaviti ulaziti u Sjedinjene Američke Države.

“Ne mogu vjerovati da sudija stavlja našu zemlju u takvu opasnost. Ako se nešto dogodi, krivite njega i pravosudni sistem”, napisao je Trump na Twitteru.

“Dao sam instrukcije ministarstvu unutarnje sigurnosti da kontrolira sve osobe koje dolaze u našu zemlju vrlo pažljivo. Sudovi čine zadatak posebno teškim”, stoji u drugoj poruci.

Apelacioni sud je odbacio zahtjev njegove administracije da hitno ponovo bide stavljena na snagu njegova uredba o zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemlja.

Jamesa Robarta, okružnog sudiju u Seattleu, koji je u petak stopirao primjenu te izvršne uredbe i kojeg je novi šef Bijele kuće jučer je nazvao “takozvanim sudijom”.

“Jednostavno ne možete da vjerujete da bi sudija mogao da dovede našu zemlju u takvu opasnost. Ukoliko se nešto desi, krivite njega i sudski sistem. Ljudi pristižu u gomilama. Loše!”, napisao je Trump.

Sudiju je optužio i da je Sjedinjene Američke Države otvorio “potencijalnim teroristima” i “mnogim veoma lošim i opasnim ljudima”, koji su po Trumpu zbog toga “veoma sretni”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*