Tuga, suze i vapaj porodice Dženana Memića: Želimo istinu!

Na Ilidži su danas održani mirni protesti i šetnja povodom godišnjice smrti Dženana Memića, a okupljenim se obratio i Muriz Memić, otac Dženana Memića. Pored njega obratio se i efendija Asad Fočo, kao i advokat Ifet Feraget.

Asad Fočo koji se danas prvi  obratio okupljenim na Ilidži je ispričao kako mu je Muriz Memić opisao jedan njegov san.

“Sanjao sam preksinoć Dženana prvi put nakon što je bila dženaza. Jedna riječ u tome je bitna, da nećemo pokleknuti niko od nas. Kaže: Jara što ti je ono avlija zapuštena, malo je sredi! Ovdje je bitna ona riječ ‘jara’. Zamislite kakav je odnos babe i sina kad sin babu oslovljava kao “jaro”. Zato vas molim, ja ovog čovjeka neću napustiti. Posebno svi vi čestiti, kao i vi iz medija koji ste danas ovdje”, poručio je Fočo okupljenim.

Memić: Tužiteljica me ubija, ali me ne može ubiti
Nakon njega, prisutnim se obratio i otac Muriz Memić koji je pozvao glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić da podnese ostavku i “narodu kaže istinu”.

“Dalida Burzić je sinoć javno lagala u svim medijima. 24.2 je 15 nas bilo na sastanku. Ona je jedina iz Tužilaštva znala šta je u materijalima. Pozivam je da podnese ostavku zbog neprofesionalnosti, ako neće zato onda iz moralnih razloga. Ona mene ubija već godinu dana, a vidi da me ne može ubiti. Danas nas je najviše ovdje i hvala vam svima. Na sastanku sa tužiteljicom nam je rekla da je to bilo naguravanje i tuča, jadna Alisa proživljava traume i ja nju ne dam”.

Pozvao je tužiteljicu Dalidu Burzić na javnu debatu pred TV kamerama.

“Pozivam je na javnu debatu da me demantuje. Vrijeme joj je da se otrijezni i dođe sebi. Dosta me varala, ali neće više. Ako ništa nije pročitala u životu, onda treba znati jednu narodnu: Crna zemlja se zaklela da se ništa neće sakriti. Ovaj slučaj kantonalni MUP ne može dovesti do kraja, samo FUP ili SIPA. Pozivam Dalidu Burzić da podnese ostavku. Sad bih je pitao: Koga više mrzi; mene ili advokata Ferageta. Mi nju ne mrzimo, mi samo hoćemo istinu”.

Poslije govora Muriza Memića, okupljenim se obratio i advokat porodice Memić, Ifet Feraget.

“Država se obavezala i ona jamči za prava i slobode svakog od nas.Najvažnije ljudsko pravo je na život, a obaveza države je da provede efikasnu istragu. Jednostavno se to formuliše riječima da nekažnjavanje zločina znači podstrekivanje na nove. Onaj koji je ovo uradio to zna i zna da mu ovo nije posljednji zločin. Istina se mora saznati i pravda biti zadovoljena”, poručio je Feraget.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*