Slovenija i dalje želi razgovore o staroj deviznoj štednji u okviru sukcesije

I nakon što je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu u srijedu konačnom presudom riješio da Slovenija treba isplatiti sve stare devizne štediše Ljubljanske banke izvan Slovenije, Slovenija još uvijek smatra da bi trebalo nastaviti razgovore kako bi se to riješilo u okviru sukcesije, izjavila je u četvrtak visoka slovenska predstavnica za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič, dodavši da je presudom iz Strasbourga razočarana.

“Slovenija će se zalagati na nastavak pregovora o starim deviznim depozitima u okviru sljedništva”, rekla je Polak Petrič za Slovensku tiskovnu agenciju STA, ali je istodobno priznala da presuda velikog vijeća ESLJP-a “ne olakšava” slovensku poziciju jer je sud prihvatio da je stara devizna štednja pitanje civilno-pravnog odnosa štediša i banke.

“No, sama presuda ne poništava međunarodne obveze zemalja slijednica iz sukcesijskog sporazuma. O tome sud u svojoj presudi ne govori, ali je to s aspekta međunarodnog prava logično”, dodala je.

“Sigurna sam da će Slovenija i dalje nastojati da do sukcesijskih pregovora o štednji jednom u budućnosti dođe”, rekla je Polak Petrič, dodavši da je sve ovisno i od političke volje ostalih sljednica.

Ocijenila je da Sloveniji preostaje još dovoljno vremena do trenutka kad će morati osigurati sredstva za isplatu štediša.

Što se tiče prenesene štednje u Hrvatskoj, odnosno depozita onih hrvatskih štediša Ljubljanske banke Zagreb koji su potraživanja prenijeli na hrvatske banke i bili u međuvremenu podmireni, Polak Petrič tvrdi da se presuda iz Strasbourga na to pitanje i važeći sporazum iz Mokrica dviju vlada ne odnosi.

“Presuda se ne odnosi na prenesenu štednju o kojoj su u Hrvatskoj u tijeku sudski procesi niti na valjanost Memoranduma iz Mokrica”, rekla je.

“Cilj suda bio je pokriti one slučajeve u kojima su štedišama bila kršena ljudska prava, konkretno pravo na imovinu. Onima kojima je štednja već isplaćena to pravo nije bilo kršeno”, pojasnila je slovenska predstavnica za pitanja sukcesije u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*