Foto: Ilustracija

Fiskalno vijeće BiH usvojilo Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH 2015-2017

Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu, kojom je predsjedavao Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj tog tijela, jednoglasno je usvojilo Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH za period 2015 – 2017 godina.

Prema ovom okviru, prihodi od indirektnih poreza za 2015. godinu ostat će na nivou projektovanom u prethodnom Globalnom okviru, za ovu godinu, i iznositi 750 miliona KM.

– U raspravi na bazi podataka koja je dostavio Odjel za makroekonomsku analizu (OMA) predviđen je blagi rast prihoda . Isto tako,  rađene su korekcije, koje su još u toku, a vezane su za poplave. Poznato je da prihodi od neizravnih poreza ne prate onu planiranu dinamiku – kazao je Bevanda novinarima nakon  sjednice.

Zaključeno je, kaže, da 2015. godina ostane na razini prihoda  u prethodnom Globalnom okviru za ovu godinu.

– Također je zaključeno da za 2016. i 2017. godinu ostanu u ovom okviru, na istoj razini, ali da se poštuje odredba iz Sporazuma koji je potpisan između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada. To znači da se korekcije u odnosu na rast ili pad prihoda neizravnih poreza sukladno Zakonu o fiskalnom vijeću BiH poštuju u planiranju Globalnog okvira za period 2016 – 2018 godina – kazao je Bevanda.

Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH zadužena je Savjetodavna grupa da pripremi tekst sporazuma Globalnog okvira, a čiji je i prijedlog da se na svim internetskim stranicama ministarstava u BiH objavi i Globalni okvir  usvojen na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*