Hrvatska: Uhapšen šef kabineta bivšeg premijera

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Tomislav Saucha uhapšen je danas pošto mu je Hrvatski sabor skinuo imunitet zbog sumnje da je kao šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića nalagao isplate lažnih inostranih dnevnica Milanovićevim savjetnicima, pri čemu je od 2013. otuđio više od pola miliona kuna (oko 67.000 eura).

Bivši premijer i nekadašnji predsjednik SDP Milanović tim se povodom danas obratio medijima rekavši da nije znao za sporne dnevnice, da je šokiran aferom i da mu je Saucha bio jedan od najbližih saradnika.

“Saucha je bio kao ministar. Ne želim mu otežavati situaciju, ali to nije bila moja odgovornost. To je kao resor, on je vodio svoj resor. Jedino mogu reći – bijesan sam”, rekao je Milanović novinarima ispred zgrade Sabora.
On je rekao da ne vjeruje da je taj slučaj politički i dodao da se radi o kriminalnom djelu i da tužilaštvo treba da ispita cijeli slučaj.

Milanović je rekao kako vjeruje da mu je Saucha bio lojalan i da je dobro radio svoj posao, ali da vjeruje i državnoj instituciji kao što je Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH).

On je kazao da je kao bivši premijer politički i moralno odgovoran, jer je Saucha bio njegov izbor, ali pravno ne. Takođe je rekao da mu je Saucha juče u razgovoru tvrdio da nije kriv i da je “djelovao potreseno”.

Milanović je ocijenio da se po onome što zna sve događalo po “narkomanskom modusu – neko se dočepao apoteke i nije se skidao s lijekova”.

DORH sumnja da je Saucha kao šef kabineta premijera nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava državnog budžeta isplate akontacije dnevnica iako je znao da se radi o nepostojećim službenim putovanjima trojice posebnih savjetnika, a pritom je i falsifikovan njihov potpis.

Na taj način je od 2013. do početka 2016. godine za sebe pribavio više od pola miliona kuna i 1.360 eura.

Državna revizija je u kabinetu bivšeg premijera otkrila sumnjive isplate, odnosno da je u 2015. godini trojici njegovih posebnih savetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno 307.000 kuna (41.000 eura) za putovanja u inostranstvo.

Sva trojica bivših savetnika rekla su da nisu bili na tim putovanjima i da nisu primali novac.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*