Turska: Erdoan odobrio zakon kojim se uvodi predsjednički sistem

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ( Recep Tayyip Erdogan) proslijedio je Vladi Republike Turske ranije usvojeni zakon o ustavnim promjenama, prema kojem ova zemlja između ostalog prelazi i na predsjednički sistem.

U saopćenju Ureda predsjednika Turske navedeno je kako je Erdoan nadležnim institucijama proslijedio Zakon o ustavnim promjenama Republike Turske, nakon čega slijedi raspisivanje referenduma, javlja Agencija Anadolija.

Građani Turske će najvjerovatnije 16. aprila ove godine izaći na sedmi referendum od osnivanja republike, a glasaće o setu ustavnih promjena od 18 amandmana koje su u dva kruga glasanja usvojili poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Set ustavnih promjena najprije se sastojao od 21 amandmana, da bi broj amandmana kasnije bio smanjen na 18. Jedna od najvažnijih stavki u setu ustavnih promjena je uvođenje predsjedničkog sistema, što podrazumijeva smanjenje broja ministarstava.

Također, osoba koja bude izabrana za predsjednika neće prekinuti vezu sa svojom partijom. Predsjednik države će također, imati ovlasti za imenovanje visokih zvaničnika u javnoj upravi.

Ustavne promjene obuhvataju izmjene prema kojima se broj zastupnika u turskom parlamentu sa 550 povećava na 600. Minimalna starosna dob za ulazak u turski parlament biće smanjena sa 25 na 18 godina. Pored AK partije, set ustavnih promjena podržala je i opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP).

Premijer Binali Yildirim ranije je ukazao na značaj ustavnih promjena u toj zemlji, rekavši kako će predsjednički sistem značajno doprinijeti daljnjem jačanju i razvoju Turske u svim oblastima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*