Pronađena dvojica nestalih dječaka u šumi kod Livna

Gorska služba spašavanja (GSS) Livanjskog kantona sinoć je zajedno sa policijom pronašla dvojicu 15-godišnjih dječaka, nakon što je prijavljen njihov nestanak u šumi kod Livna.

GSS-u je u 18.30 sati prijavljeno da su nestali dječaci K. D. i T. D. uzeli psa i oko 13 sati krenuli prema šumi iznad svog sela pod planinom Kamešnicom kod Livna, kako bi prošetali. Dječaci su bili lagano obučeni i namjeravali su iskorisiti lijep i sunčan dan.

Oko 16.30 sati zabrinuta majka jednog od dječaka nazvala je sina na mobitel, te joj se on javio i kazao da nisu daleko i da idu prema kući. Međutim, mrak je već padao, a dječaci nisu stigli kući niti su se javljali na telefon.

Zabrinuti roditelji su stoga pozvali u pomoć policiju i GSS, a otac jednog od dječaka je sa kolegom lovcem otišao prema šumi da ga traže.

Marino Vidović iz GSS-a Livanjskog kantona odmah je pokrenuo potragu u koordinaciji sa specijalnom policijom, te su zajedno izašli na teren sa vozilima i uključenom rotacijom kako bi privukli pažnju nestalih dječaka.

– Sve se odigravalo brzo, jer je bilo jako zabrinjavajuće što se ni jedan dječak ne javlja na mobilni telefon i jer su nedostupni, a poznato je da u tom području, inače, ima dobrog signala – rečeno je iz GSS-a.

Nakon kraćeg vremena dječaci, koji su tumarali po mraku i lutali prema hrvatskom području, uspjeli su se vratiti u mrežu domaćeg mobilnog operatera i javiti da su izbili na neku cestu.

Oni su od GSS-a dobili upute da ne silaze sa ceste i polako se kreću prema dolje, te čuvaju bateriju u mobitelu. Nakon kraćeg vremena specijalna policija je pronašla dječake i svojim vozilom ih prevezla kućama.

– Ovo je još jedan dobar primjer brze reakcije i dobre saradnje i koordinacije između nevladinih i vladinih organizacija, kojima ovo nije prvi put da djeluju zajedno na terenu, brzo i efikasno – poručili su iz GSS-a.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*